17.08.2010

Syklingen på Norseman - hvordan er det mulig?

Puls/tid

Gjennomsnittspuls for Norseman på syklingen var 143 bpm står det i treningsdagboka mi. Det står også at totalt antall høydemeter er 2600 og at distansen var relativt nøyaktig 18 mil og at jeg brukte 9t20 minutter på det. Ok. So far so "historien om en varslet katastrofe".

143 bpm er ikke katastrofalt galt som gjennomsnittspuls. Det er omtrent der jeg ville ligget på en flat Ironman-konkurranse. Kanskje jeg til og med ville hatt litt høyere puls.

Før jeg går videre må 143 bmp settes inn i en eller annen fornuftig sammenheng ellers kunne jeg like gjerne sagt at pulsen min var "pølse med rekesalat". På løp fikk jeg målt terskelpuls for noen år siden til 162 bpm og en definisjon av Terskelpuls, er det pulsområde hvor det er likevekt mellom produksjon og eliminasjon av melkesyre. Problemet er at det ikke er noen direkte sammenheng mellom puls og melkesyreproduksjon/eliminasjon så vidt jeg har skjønt, men at pils kun er en indikator. Greit nok. Et større problem er at terskelpuls vil variere ut fra aktivitetstype og hvilke muskelgrupper som brukes.

Høyde/distanse
På løp så er terskelpulsen min et sted i området 162-165 bpm. Derimot er terskelpulsen min på sykling på rulle ca 155 bpm. Denne er ikke målt, men er en basert på følelsen i beina under rulletrening. Men puls påvirkes av så mye rart. Ligger jeg i tempobøylen så er pulsen min flere slag lavere enn hvis jeg setter meg opp og tråkker. Uten at arbeidet blir no vesentlig tyngre for musklene i beina av den grunn. Puls er altså bare en indikator for muskelarbeid.

Dette var en lang omvei frem til å se litt raskt på pulskurven for Norseman Xtreme Triathlon. Skulle jeg tro på at terskelpulsen min var 155 bpm for den typen sykling så skulle jeg jo ikke kommet i mål i det hele tatt. Jeg skulle stått et eller annet sted oppå fjellet og storgrini og tryglet Andreas om å putte meg i bilen og kjøre meg vekk fra Dette Skammens Fjæld.

Høyde/tid
De første to og en halv timene skulle jeg i så fall beveget meg i området rundt eller over terskelpuls. Og under hver klatring etterpå (som jeg brukte lang tid på) var jeg også og koste meg i syreland. Hvis pulsen ga svaret direkte. Noe den vel ikke gjør. Sykling i bakker påvirker flere muskelgrupper og større deler av kroppen enn flatmarkssykling. Dermed blir pulsen høyere. Uten at det påvirker syreproduksjonen i lår og legger.

Derfor overlevde jeg. Jeg har vel en terskelpuls på denne typen bakkesykling som er mer lik løping/skigåing enn flatlandssykling. Godt å vite.

Men hvordan er det mulig å sykle så sakte? Det er vesentlig enklere å forklare.

For høy vekt og for lite relevant sykkeltrening.

Slik er det med den saken. Værsegod neste!!!!

2 kommentarer:

Lars sa...

Tror det er mere og hente heWatt basert trening er en ting, men også det å finne ut hvo man kan gå over terskel, og hvor mye når i løpet.

Anonym sa...

en talende skrivefeil? pils er kun en indikator? :)