26.03.2012

På vei til å bli gammel?

Jeg 47 år i år og jeg kjenner at jeg ikke blir like raskt i form som tidligere år. Har jeg blitt eldre? Ja, selvsagt har jeg det, men har jeg blitt så mye eldre at jeg har blitt tungtrent i tilleg til tungpustet og tung?

Fra 1999 og til 2009 trente jeg mer og mer. Jeg startet på veldig lite, men i 2007 til 2009 trente jeg ca 400-450 timer i året. Noe som for meg var mye. Og jeg ble i bedre form og jeg følte meg som en triatlet av mosjonisttypen.

Kroppen min tuklet det til i 2010 og i 2011. To forskjellige sjukdommer krevde behandling og reduserte både treningsmengde og mulighet til å planlegge trening på samme måte som tidligere. Det å legge planer for trening var bare tull, men jeg gjorde det og det skapte panikk i en lettere tvangspreget hjerne.

Til tross for det klarte jeg både Norseman i 2010 og hadde ny bestetid på Oslo triathlon og en glimrende dag på Kongsberg triathlon i 2011. Grunn: Jeg kom i form med mindre og hardere trening.

Men nå er det anderledes. Jeg finner ikke den formen som skal til for å gi gass og øke i mengde og intensitet. Tvert i mot. Jeg løper så sakte som jeg aldri har gjort før og jeg har lite overskudd.

Det er vel to muligheter?

1. Jeg har faktisk kommet til en alder der form ikke kommer like lett.
2. I 2010 og 2011 fløyt jeg til en viss grad på formen som jeg bygde opp fra 1999. Jeg putta trening i banken. Jeg brukte. Nå er banken tom.

Og så kan det selvsagt være en kombinasjon av 1. og 2.

3 kommentarer:

Rolf M. Bakken sa...

Har du tenkt på om redusert treningsmengde og dertil hørende økt restitusjonstid var det som faktisk gjorde deg bedre i foregående år?

De siste 6 ukene har jeg måttet redusere intensitet og mengde grunnet skade, men har kunnet gi gass på en sykkeløkt og en svømmeøkt i uken. Resulatet har noe overraskende vært økt overskudd på de to øktene hvor jeg har flyttet terskelverdiene for watt/puls på sykkelen og har lavere snitt-tid på intervalldragene i bassenget.

Det er noe idet der med tilstrekkelig hvile mellom slagene altså. Kjennetegnet på at man er blitt en typisk MAMIL er kanskje at man må tvinge seg selv til å hvile kontra å tvinge seg selv til å trene:o)

Rolf M. Bakken

Bent Olav Olsen sa...

Problemet nå er ikke restitusjon. Jeg trener så lite at det ikke er no tema. Jeg tror problemet er todelt og enkelt.
For det første har jeg blitt eldre og for det andre har jeg i år ikke no "base" å bygge på.

Linda sa...

Jeg kjenner meg godt igjen i det du skriver, Bent, selv om jeg ikke er 47. Kroppen vil ikke så mye for tiden, og min medisin er å glemme fart og gjøre mest av det som funker best, nemlig sykle. Har redusert svømming, og har tatt en løpepause (men det må jeg straks begynne med igjen), mens jeg håper det var så enkelt som at det er altfor lite jern i kroppen.

Men altså. Drit i farten, ha det gøy. Hopp i havkajakken eller på sykkelen eller hva det nå måtte være som får deg ut og glad. Triatlon skal jo være gøy.