23.02.2010

De beste platene i 2009

Musikkavdelingen til triben.blogspot.com jobber litt senere enn Roling Stone, Q, Word Magazine og de andre store musikksynserorganene, men det er ikke sikkert den jobber noe dårligere. Musikkvåren, musikksommeren, musikkhøsten og musikkvinteren endte opp med rundt 50 nye plater i hylla og den kjære iPod. Og her er min mening:

De seks som skiller seg ut:

1. Mars Volta - Octahedron

Mars Volta anno 2009 passer meg helt fantastisk. En ganske tilgjengelig og helt utrolig plate som har alt som er deilig i et litt pussig musikkunivers. Tilgjengelig betyr ikke enkelt. Dette er progresiv musikk av aller beste merke med nydelige strukturer, lag på lag med gitarsolo og fantastisk vokal. Dette var fjorårets desidert beste plate og best av alle sangene er Teflon.


2. Mastodon- Crack The Sky

I året 2009 ville jeg gjerne ha det tungt. Lista videre nedover viser det, men det er ikke så mye som er tyngre en Mastodon - Crack the Sky. Her får du syv herlige sanger som klokker inn i overkant av 50 minutter. The Czar og Oblivion er soleklare favoritter når året gjøres opp, men her er det en gjennomført blytung som egentlig må tordne ut på full spiker fra store og grymme høytalere.

3. Alice In Chains-Black Gives Way To Blue

Dette hadde jeg ikke trodd. De gamle grunge-heltene kommer ut med sin første plate siden 1995. Og for en plate det ble. Det er fortsatt grunge, men det er grunge for et nytt årtusen. Og i det nye årtusenet er det ingen grunn til å gi avkall på dystre stemninger, desperasjon, fete riff og vanvittig flotte tostemte refreng. Og vokalisten William DuVall er en gudegitt stemme. Det er comeback av denne typen som danner grunnlaget for trosbekjennelser og religioner. Beste sang? Check my Brain!

4. John Olav Nilsen & Gjengen- For Sant Til Å Være Godt
Det er nettopp det det er. Det er virkelig for godt til å være sant. Her er det morsome historier, sjarmerende dialekt, sterke sanger og et finurlig rufsete lydbilde. En masse britiske referanser blir strødd rundt for å beskrive musikken.  Av en eller annen grunn tenker jeg på The Cure når jeg hører på vokalen på denne utrolige musikken laget av gjengen fra Loddefjord. Valiumvalsen er nydelig, Diamanter og Kirsebær er helt der oppe, men Ikkje føkk med kjærligheten er det beste jeg har hørt på lenge. "Etter nok en episode, som da flasken gikk til hodet ..:"


5. Gallows – Grey Britain

Gallows kjøper du ikke hvis du ikke vil ha det hardt. Er det punk? Tja. Det er det nærmeste jeg kommer å beskrive det. Men ikke en type punk jeg har hørt før. Det er hardt, kontant og rått, men innimellom sniker det seg inn noe som nesten kan kalles ballader. Favorittspor så langt? Leeches og Blackeye.


6. Rammstein- Liebe ist fur alle da
Ikke glem den ironiske sansen når du hører på Rammstein. Liebe ist fur alle da er en ny sterk plate fra den mest kjente eksponenten for Neue Deutsche Härte. Ikke den beste fra Rammstein, men platen har mange majestetiske, pompøse, knallharde og kontroversielle sanger. Rammlied er et stort åpningsspor. Ich Tu Dir Weh er sangen med en tekst som var for sterk for Tyskland og det er vel ikke nødvendig å fortelle hvem Wiener Blut handler om? Seid ihr bereit? Seid ihr soweit? Willkommen in der Dunkelheit.


De 14 neste

7. The Blackout - The Best in Town
8. Katatonia – Night is the new day
9. Green Day- 21st Century Breakdown
10. Baroness – Blue record
11. Brand New- Daisy Skambankt-Hardt Regn
12. The Decemberists- The Hazards Of Love
13. Atreyu- Congregation of the Damned
14. Zeromancer – Sinners International
15. Muse - The Resistance
16. Artic Monkeys – Humbug
17. Canterbury – Thank You
18. Manic Street Preachers -Journal For Plague Lovers
19. Clutch- Strange Cousins from the West
20. Madness -The Liberty Of Norton Folgate

Uplasserte, men gode plater
Dream Theater – Black Clouds and Silver Linings
Yeah Yeah Yeahs - It´s Blitz!
Sivert Høyem – Moon Landing
Doves -Kingdom Of Rust
Kasabian- West Ryder Pauper Lunatic Asylum
Built To spill – There Is No Enemy
The Urban Voodoo Machine -Bourbon Soaked Gypsy Blues Bop'N'Stroll
Them Crooked Vultures- Them Crooked Vultures
Thåström -Kärlek Är För Dom
Mariachi El Bronx_ El Bronx
Seasick Steve - Man from another time
Florence & The Machine -Lungs
Rancid- let the dominoes fall
White Lies -To Lose My Life...
The View -Which Bitch
Thursday- Common Existence
Placebo - Battle for the SunNOFX - Coaster
Metric-Fantasies
Enemy-Music for the People
Cage the Elephant- Cage the Elephant
Girls – album
Wilco- the album
Liliedug- slow atomic bomb
ISIS – Wavering radiant
Bombay Bicycle Club – Bombay Bicycle Club

Litt usikker på disse:

Horrors – primary colours, Wolfgang Amadeus Phoenix - Phoenix

Skivebom
Grizzly bear – Veckatimest, Franz Ferdinand – Tonight

4 kommentarer:

kvilelaus sa...

Fin liste, Bent! Mastodon og The Mars Volta har vore favorittar hos meg i fleire år, men dei siste platene har eg ikkje. Elles ser eg mykje bra lengre ned, også. Thåström, for eksempel. Sverige har nokre kjenslevare, poetiske gammalpønkarar. I kveld har eg vore på konsert med ein annan av dei: Stefan Sundström. Så utruleg, utruleg vakkert, sårt og humoristisk!

hårek sa...

men kjære bent! hvor er turboneger? er alle vennene mine døde?
- hårek

Bent Olav Olsen sa...

kom turboneger ut med plate i fjor?!?!

kvilelaus sa...

Turboneger? Opphaussa møkkaband. Dongeri er ikkje nok for å skapa bra rock.