09.12.2007

De gamle romerne gjorde noe riktig

Fortsatt er standhaftige deler av det lange rare landet vårt farbart i løpende og syklende form. De fragmenter av land jeg bebor er fortsatt egnet til triatlonrelatert trening. Dette til tross for ekkel vind og det våteste og kaldeste regn i hele den vide verden, kanskje bortsett fra sørlige Argentina. Været er så gunstig at jeg foreløpig slipper å dele langturen i to for å kunne utføre nødamputasjon av gangrenøse storetær med en teskje. Og jeg slipper å bruke ski.

Vinteren er en utfordring for oss triatleter og for annet rask som er fortøyd i den nordligste og kaldeste klippen i Europa. Bjørnen gjør enkelte lure ting når den ikke spiser blåbær, jakthunder og svenske elgjegere. Den går i hi og ser helt bort fra den kalde, fæle tiden. Romerne kunne ikke gå i hi, men de så bort fra vinteren.

De gamle romerne hadde peil på så mye de, selv om grekerne muligens jevnt over var smartere. Bevarte skriftruller viser at romerne stadig vekk kom som nummer to i den antikke kåringen av ”Verdens smarteste folk”. Langt bak grekerne, men milevidt foran germanerne for eksempel. Vi ble aldri påmeldt.

Grekernes dominans i samlet tankekraft, betydde ikke at romerne var tette som foccacia, de visste mer enn nok til å gi vinteren den behandling den fortjente. De skjøv den under teppet. De så bort fra den.

Hvis vi neglisjerer vinteren helt går den nok bort til slutt, tenkte de stolte romere.

Og så droppet de å telle vintermånedene. I den første romerske kalenderen regnet man rett og slett bare med 10 måneder i året. De hoppet over de to vintermånedene når intet fornuftig arbeid kunne utføres på grunn av surt vær. Smarte gamle gubber i laken skal man lære av.

For romerne visste at et fullverdig liv lever man ei i skjul og innen huset fire vegger. Et liv er kun et liv hvis det utspiller seg ute blant likemenn.

Derfor er ikke månedene vi tilbringer og det vi gjør i IKEA- og Bonytt-hjemmene virkelige. Og trening som skjer inne teller ikke? Eller?

Hold an, tull og tøys. Romerne hadde kanskje peil på kalenderbehandling av vinteren, men der stopper det.

Vintermåneder er også treningsmåneder. De skal bare behandles med litt omtanke. Og litt ”slakk”.

Og det gjør jeg.

For så klok er jeg.

Ingen kommentarer: