02.01.2010

Troja og Mols

Historiene om de dumme Molboerne er jo kjent. Historien om den trojanske hesten også, men jeg kjører en rask gjenfortelling:

Den trojanske hest er historien om en hest som ble bygget under den trojanske krigen. Grekerne hadde beleiret byen Troja i 10 år, noe som må regnes som en relativt drøy beleiring. Grekerne begynnte vel å gå litt smålei av å slenge rundt utenfor bymurene så lenge, så de de velgta å skifte strategi. De bygget en hul hest av tre.

Historiens hovedperson,Odyssevs, gjemmte seg inne i "hesten" sammen med noen av soldatene sine. Resten av de greske styrkene gjemte seg et stykke vekk fra byen.

Når noen så rodde båtene vekk så trodde Trojanerne at grekerne hadde gitt opp og satt igjen hesten som gave. Så da slepte de det store øket inn og historiens gang er kjent. Det ble vel rett og slett drept en del trojanere denne dagen.

Det er sikkert mange måter å lese denne historien på. Jeg tror at historien er en historie som skal fortelle oss hvor utrolig teite folk fra Troja er. Det var nok mange slike historier og Trojanerne var antikkens molboere.

Det var ikke fra Troja tenkegutta i antikken kom fra liksom.

Ingen kommentarer: