21.05.2007

Sykle til jobben er død!

I dag har jeg registrert mine treningsminutter på nettsiden til Sykle til jobben-aksjonen. 64 minutter har jeg løpt i regnet i Gøteborg og det gir 64 poeng. En ansatt i "Bortre Vestfold Grill og Biloppretting BIL" har i dag gått til jobben i 25 minutter og det gir 25 poeng. Tanta til Hepstars som kanskje jobber i "Buskerud bedriftsidrettskrets BIL", spilte golf i tre timer i helgen og det ga 180 poeng. Andre gikk tur i skogen i 6 timer i helgen og det ga 360 poeng.

Og alt ble sikkert registrert i basen til "Nye Sykle til Jobben". Fordi vi alle var en av de 4284 betalende deltagere på de 464 deltagende lag og i "Nye Sykle til Jobben" er det ikke bare det at vi må betale for å være med som er nytt. Vi kan registrere rubbel og bit av pulshevende aktiviteter også.

Kranglet med naboen? To timer? Fikk du høy puls? Hey, få registrert det så rykker laget opp på lista. Treningsopphold i Spania, instruktør på SATS, Gateslag i København og Ro Ro til Fiskeskjær? Alt er like registrerbart.

At vi skulle betale ca 200 kroner pr person for å få lov til å delta i Sykle til jobben, var første signal på at det i år ikke var et vinnerkonsept på gang. Og mange falt fra allerede der, men deltageravgifta var kanskje nødvendig. Fordi penga fra "sentrale myndigheter" aldri kommer slik man håper, måtte "Sykle til jobben" legge om konseptet eller dø. Ekspandere eller dø.

Og så døde den allikevel. "Sykle til jobben" ble en fiasko som "Sykle til jobben"-aksjonen. Aksjonen bør nå hete "Skriv opp all aktivitet til og fra og før og etter jobben-aksjonen 2007". Om den kan overleve som det? Tja, et lag i hver kommune og like mange deltagere som det bor i Svelvik er jo litt tynt, men kanskje det blir bedre til neste år? Eller ikke. Og hvem bryr seg egentlig?

Han som leder i dag har 5655 poeng. Deler vi det på 19 aksjonsdager så blir 297 minutter pr dag. Gjør vi om det til timer så blir det 4 timer 57 min trening. Hver dag. Hvis jeg ikke har regna feil da. Det var dette med meg og matte igjen.

Poenget er ikke at dette ikke er mulig. Det er det. Sikkert bokførte treningsminutter alt sammen. Det er ikke det. Det er også mulig at han eller hun sykler 2t30 min tur-retur til jobben. Det er ikke det.

Poenget er heller ikke at likt og ulikt teller likt. Det er ikke det. Ikke alle kan lære av vår cybertreningsleir, vekte de ulike disipliner og finne det 100% rettferdige poengsystem. Det er bare et mildt irritasjonsmoment for de av oss som bare kan holde kjeft, men aldri gjør det.

Problemet er at konkurransemomentet slik det er nå fjerner motiveringsmomentet for de som burde være den prioriterte målgruppa.

Den største helsegevinsten ved fysisk aktivitet får den som går fra å være inaktiv til å være aktiv 30 minutter om dagen. Den gamle "Sykle til jobben" var med å motivere til det. Den nye? Helt uinteressant for de aller, aller fleste.

Hvorfor skal han på nabokontoret ditt registrere sine 24 minutter, eller 30 minutter eller 60 minutter når noen registrerer 5 timer hver dag?

Og betale 200 kroner for det?

Jeg aner ikke. Noen andre?

Hvis noen bryr seg, så kan vi godt spleise på en krans til "Sykle til jobben", hvis bare noen forteller hvor den skal sendes.

Det var bårekrans. Ikke klatrekrans.

Ingen kommentarer: