06.07.2009

Fokusproblemer og endrede mål

Det er fint å sette seg mål og det er glimrende å nå disse. På veien mot målet må de riktige tingene gjøres. Som oftest. I noen tilfeller vil målet materialisere seg av andre grunner. Det kan være noe utenfor som gir måloppnåelse selv om jeg ikke gjorde mitt og det kan hende jeg ikke hadde en god forståelse av forholdet mellom årsak/virkning.

Men i forholdet mellom treningsinnsats og konkurransemål så finnes det en sammenheng. Ikke slik å forstå at konkurransemål kan leses direkte ut av en innsatskurve. Konkurransedagen byr på så mye rart som kan gi utøveren et dårligere resultat enn det som var potensialet. Det kan være varmt. Det kan være for kaldt. Punkteringer har skjedd med den beste og mager har plutselig bestemt seg for å slå krøll på seg. En ironmankonkurranse er for min del ca en halv dag med relativt hard fysisk aktivitet og i løpet av en halv dag kan veldig mye skje.

Det som ikke kommer til å hende under en konkurranse er undere. Det er fint med drømmer, men det er rett og slett veldig lite som kommer av seg selv. På en konkurranse vil det rett og slett ikke skje. Punktum! (1) Jeg kan drømme om IM Hawaii, men jeg vil aldri kvalifisere meg med magert treningsgrunnlag og kapasitet for ca 12 timer. For å ha en sjanse for oppnåelse av et mål, så kreves innsats som står i forhold til målets størrelse.

Jeg uttalte i vinter et mål om 11t12min på Kalmar. Jeg vet ikke hva jeg røyka den dagen, sterke saker må det ha vært, muligens gamle sykkelsokker.

Målet virker nå langt fra realistisk og grunnen er enkel: For lite trening og spesielt for lite sykling.

Svømming har jeg trent ganske mye og ganske bra og jeg er bedre til å svømme enn jeg noen gang har vært. I Kalmar vil svømmingen dessverre være så uforutsigbar. Plutselig er det høye bølger og så blir ikke tiden 1t15min, men samme gamle 1t25min. Eller hva hvis de gode, gamle krampene kommer tilbake? Jeg løper bedre enn jeg noensinne har gjort, men hvordan er løpeformen etter svømming og sykling?

Oppsummering: Jeg har løpt og svømt mer og hardere enn jeg noensinne har gjort før og der har jeg fått noen resultater.

Men på sykling har jeg slurvet. Jeg har syklet ganske hardt i bakkene, men turene har vært for korte og for få. Bortsett fra treningsleirene i Telemark og Danmark har jeg ikke mange lange eller halvlange turer. Resultatet blir at jeg nå har en realistisk forventning om sykkeltid på ca 6 timer. Dvs. jeg kan nok sykle litt fortere, men ikke hvis jeg skal løpe etterpå. Og det skal jeg. Løpe. Hele veien. I en fart som skal gi maratonfart på ca 4t20min.

Nytt regnestykke:

1t15min+5min+6t+5min+4t20min= 11t45min

Men heller ikke gjennomsnittsfart på 30 km/t er en selvfølge med de sykkelbeina jeg har nå, så her må noe nytt prøves. Desperate planer er en nødvendighet i desperate tider.

Ny plan for de siste ukene:

Syklingen er problemet og det er her jeg må prøve å tette hullet. Faller jeg sammen på syklingen så er jeg ikke i nærheten av å løpe på 4t20min eller for den saks skyld på 5 timer. Da blir det den forhatte gåturen. Selvmedlidenhetsmarsjen. Åsåjævlateitjegermarsjen. Detteerpinligmarsjen. Eldgammel infanterijegermarsj.

Derfor blir det maksimalt fokus på sykling de neste ukene. Ingen veldig lange og rolige turer. Det blir trening hvor målet er å trene rundt eller rett over konkurransefart i løyper som er sammenlignbare med Kalmar. Hovedforandringen er rett og slett å øke mengdemessig og skyve mye av treningstimene over på sykkeltrening. Svømming og løping blir mest av alt korte og harde vedlikeholdsøkter.

Build 2 - 3.uke (skulle vært mellom 10,5-13 timer)

Mandag: Kort sykling i bakkeløype 1t35min (med innsats i bakkene) - overgang til rask løp 20 min
Tirsdag: Halvlang løpetur med negativ splitt 1t30 min - tur på konkurransefart/retur litt raskere
Onsdag: Hard løpeøkt 6 km (to runder SRM) 30 min – svømmetrening i Sognsvann 1time
Torsdag: Sykling 3 timer i flat løype – rundt konkurransefart
Fredag: Svømming 40 min og 45 min lett løping.
Lørdag: Trippel brick – 1time sykling+4 km løp ganger 3
Søndag: Sykling 2 timer rolig + evt. lett svømming

Går dette bra så vil neste uke kunne se ut ca slik:

Build 2 – 4. Uke (skulle vært mellom 7,5-8,5 timer)

Mandag: Hviledag evt. litt lett svømming
Tirsdag: Kort sykling i bakkeløype 1t35min (med innsats i bakkene) - overgang til rask løp 20 min
Onsdag: Kort og hard løpetur. + evt. litt svømming
Torsdag: Sykling 2 timer med 3 ganger 20 min
Fredag: 1t20 min rolig sykling + 20 min lett løp
Lørdag: Svømming 40 min
Søndag: NM Halv Ironman – ikke på max.

Dette blir vesentlig flere timer enn det jeg har planlagt og det kan være at dette blir for ambisiøst. Jeg må prøve meg frem og kjenne litt på hva denne gamle skrotten prøver å si til meg.

NM langdistanse i Holmestrand ligger nå i planen, men jeg tar den ut hvis jeg kjenner at jeg ikke klarer å hente meg inn igjen etter de andre harde treningsøktene.

Kom gjerne med justeringsforslag, bifall eller mishagsytringer.


(1) Hvis man skriver ”punktum” i en tekst, hvordan skal tegnsettingen før og etter være?

3 kommentarer:

Ellen Propellen sa...

Punktum før og etter. Punktum.

tribent sa...

Ikke en gang et lite utropstegn? Sånn i all enkelhet?

Joachim sa...

Hva gjør du de to siste ukene før Kalmar?