19.05.2006

Du trenger ikke fint utstyr fordi....

Utstyr
Dette er et tema som er vanskelig. Følsomt å ta opp. Nesten like vanskelig som å fortelle den steinrike indremisjonstanta at du er trans-sex-lesbe og nok ikke vil gro noen søte små med det første. Nesten like vanskelig som det er å fortelle en kollega at du synes han er en sleip, ekkel f..... som du helst ser slutter i jobben med en gang. Rett ut. Uten fallskjerm. Fra 10 etg.

Dagens tekst handler altså om utstyret vårt - mosjonistens forhold til "hva trenger jeg vs. hva ønsker jeg meg". Dette er et tema som har vært dratt opp på www2.oslofjordtri.com en gang eller to, med dertil hørende høye bølger.

Ok, først av alt og dette er selvsagt veldig viktig og bånn ærlig. Det er veldig få som "trenger" dyre og fine sykler, dekk, hjul osv. Det er ingen grunn til å svi av tusenvis av kroner på utstyr som gjør deg marginalt raskere hvis du ikke vil. Uansett utstyr så er det det å være aktiv, det å være med på triatlon, det å være med i klubben som er det viktige.

Utstyr
Det er to-tre beslekta holdninger i "anti-utstyrsligaen". Det finnes varianter av disse, men jeg tror dette er grunnformene.

1. Det er ikke utstyret det kommer an på, det er motoren
2. Ikke diskuter utstyr, ikke skap utstyrspress, det skremmer vekk nye
3. Gamlinger som bruker penger på dyrt utstyr og sykler sakte er teite. Og fortsatt mye saktere enn meg på min gamle sykkel.

For det første. Ja, det er ikke tvil om at Lance Armstrong hadde slått meg uansett hva slags sykkel han hadde hatt under hyssingræva si. Effekten av dop gir seg ikke så fort og litt mer enn meg har han jo trent etter fylte 4 år. Men det vil ikke si det samme som at en som er dårlig trent ikke vil tjene på en sykkel som passer, er aerodynamisk, som er lett og har bra utstyr. Har du venner som prøver å få deg til å tro på slikt vrøvl, så kjøp deg bedre venner med en gang.

Nummer 2 er jeg egentlig helt enig i. Men utstyr og utstyrdiskusjoner er nå en del av det å leke sammen, så det er rett og slett ikke mulig å komme unna. Vi får bare prøve å kommunisere treningsglede, konkurranseglede og utstyrsglede like mye. Vitsen med utstyret er jo å få brukt det.

Når har du gjort deg fortjent til platehjul, carbonsykkel, Hed3 eller ny våtdrakt? Når du har tjent penger nok og kan bruke det uten at det går utover noe som er viktigere? Det kan da være eneste svaret på det?

Den lokale sykkelsjappa:
"Jeg skulle gjerne ha kjøpt et zipp platehjul. Pariserdekk"
"Du ser litt lubben ut? Hvor mye veier du og hvor fort sykler du 40 km?"
"Jeg veier 95 kg og sykler vel 40 km på 1t12 minutter uten platehjul, men..."
"Beklager, her har vi en strikt policy på å bare selge zipp platehjul til de som lett kryper under 1t05 min. Men du kan få kjøpe et trist Ksyriumhjul? Det er du god nok til"


Er jo ikke slik det foregår, men det er typisk for forum a la syklingens verden og slowtwitch at voksne som har bra utstyr, men mindre evne og form regnes som latterlige "posere" av de som er unge og fremadstormende i egne øyne. Jaja, greit nok, det jevner seg ut, for jeg synes de er dumme, kvisete og urimelig stygge og med liten evne til å utrykke seg koherent og sammenhengende. Og ikke minst mener jeg at de burde gått 3 ekstra år på spesialskole med evig latrinevask til de lærte seg forskjellen på da/når, enda/ennå og lærte seg å uttale kjæreste, kiosk osv. Spesielt de som skriver på Slowtwitch.

Utstyr
Men for meg gjelder:

1. Fart kan kjøpes
2. Utstyrsglede er sann glede
3. Jeg har bra ting fordi jeg kan! Lev med det :-)

Eller: "Du har ikke annen morro enn den du betaler for som de sier i Skjipagura"

Jeg liker ting som er bra og ser bra ut. Og vet du hva? Jeg er så fornøyd med at jeg kan ha bedre utstyr enn en 18-åring som satser for å bli verdensmester!

Utstyr ganger 3 - minst
Det er jo de grenseløse mulighetene til å kjøpe utstyr og stash, og det at triatleter gjør det, som gjør triatlon til en så utrolig mye stiligere sport en løping. For løp (dvs lange løp) er dølt, sorry, men sånn er det bare og de gamle traverne som ikke har byttet ut løpejakka siden løpsbølgen får meg til å lete etter "Stilling ledig homsepatruljen". Og så står de der i skogbrynet i sildrende regn, gråe og triste og lurer på hvor det blir av løpsbølge nummer 2. Fortsett å vente gutter, den er like lite sannsynelig som "the second comming of AKP-ml". Dessverre.

Utstyr. Fint utstyr.
Ja jeg er sær. På sykler er jeg veldig sær. Jeg vil heller ha sykler fra Casati, Yaqui, Guru, eller Colnago, enn fra Cervelo. Jeg vil heller ha Cervelo enn QR. Og du ser meg aldri på en Giant eller Trek. Det har ingenting annet å gjøre enn med "følelse". Sikkert bra sykler de andre også, men jeg liker dem ikke. Punktum.

Men det viktigste er at sykkelen passer. Og alt annet også. Dyrt og fint som ikke passer er gode penger rett i dass.

Kommer plutselig tilbake
Det ble nok utstyrspreik nå, mer enn nok, men nå er noen linjer dratt opp, kommer nok tilbake senere med mer om dette. Trøtt nå! Sove!

1 kommentar:

Anonym sa...

Nyyydelig...rett og slett nyyydelig.Jeg kjøper det jeg liker og sykler.løper, svømmer så fort jeg klarer:-)