15.03.2009

Det handler om respekt?

Det går et program på NKR på torsdagskveldene med Richard Dawkins. Eller i hvert fall gjorde det det for noen uker siden. Programmet heter ”Fiendar av Fornufta”. Selv om det til tider kan bli litt vel mye tiltro til vitenskapen, så er det fantastisk å se et program som er viet til den viktige oppgaven det er å konfrontere og eksponere det meningsløse. Det er en hjertevarmende og sakral opplevelse å sitte i sofakroken og se alle scientologisvindlerne, ”varme hender”-bløfferne, vannletersjarlatanene, liksomsynske og ”New Age”-tullebukkene stå der og prøve å snakke svada rundt åndeverdenbløffene sine. Stort sett kan svarene koke ned til varianter av: ”Testene dine virker ikke fordi du er fiendtlig innstilt og testene er negative”, ”Åh dere er så innskrenket altså” og ”Dere må ha respekt for andres syn”.

Nei. Det finnes ingen grunn til at jeg eller andre skal ha respekt for et syn som opphøyer personlige vrangforestillinger til en sannhet uten mulighet for innsyn. Respekt for menneskene er en selvfølge, men ikke for ideene.

”Å ja, du har varme hender? Jeg har en kald skulder hvis du er interessert”

Det jeg finner småpussig er at vi opplever denne massive troen på utenomjordisk vas og åndemaning, samtidig som tusener på tusener av ”gode nordmenn” beskylder muslimer for å ha religion og skikker som hører hjemme i middelalderen.

Lurer veldig på om det er de samme folkene?

Ingen kommentarer: